Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Democraţia înseamnă şi alegeri libere

Democraţia înseamnă şi alegeri libere

Astăzi ONU consemnează Ziua Internationala a Democratiei . Secretarul General al ONU a emis o declaraţie în care face apel la reafirmare angajamentului comunitatii internationale de a construi societati participative si deschise, bazate pe statul de drept si pe drepturile fundamentale ale omului.

Democratia nu este un scop in sine; aceasta contribuie substantial la progresul economic si social, la pacea si securitatea internationala si la respectarea drepturilor si libertatilor fundamentale.

In timp ce democratia continua sa se afirme ca un set universal de principii relevante si ca un sistem optim social si politic, consolidarea democratiei in intreaga lume intampina numeroase obstacole, unele incredibile. Restaurarea sau crearea de noi democratii, conservarea democratiilor fragile si consolidarea celor deja functionale necesita angajament si mult efort.

Raspunderea principala pentru schimbarea democratica se afla in cadrul societatilor nationale. In acelasi timp, comunitatea internationala poate juca rolul vital de sustinere. Cererea pentru asistenta din partea Natiunilor Unite in vederea crearii de institutii, a statului de drept, organizarii de alegeri, consolidarii societatii civile si a altor aspecte cheie ale democratiei a crescut in mod considerabil. Cel mai probabil, aceasta tendinta va continua.

Ceea ce inseamna ca Natiunile Unite trebuie sa-si evalueze permanent eforturile, punand un accent special pe coerenta cu atat mai mult cu cat exista numeroase initiative ale Natiunilor Unite in acest domeniu. Pentru a se asigura ca asistenta din partea Natiunilor Unite contribuie cu adevarat la construirea capacitatilor nationale si la alimentarea culturilor democratice, am pus in circulatie, ca prim demers esential, o Nota explicativa privind democratia pentru toate agentiile ONU, inclusiv pentru misiunile ONU din statele membre. Nota explicativa stabileste cadrul Natiunilor Unite pentru democratie bazat pe principii universale si angajeaza Organizatia in actiuni de principiu, coerente si consecvente in sprijinul democratiei.

Principiile democratice sunt incluse in tot sistemul normativ al Natiunilor Unite. Cu ocazia acestei Zile Internationale a Democratiei, ne reintoarcem catre aceste principii si promovam pacea, dezvoltarea si drepturile omului prin consolidarea democratiei si a statului de drept.

 Mesajul SG al ONU cu ocazia Zilei internationale a democratieiseptembrie